Een Energieprestatiecertificaat is na het uitvoeren van de keuring, 10 jaar geldig vertrekkende vanaf de datum van opmaak.
Ben je de eigenaar van een woning en je wil deze verhuren of verkopen dan ben je wettelijk verplicht een geldig EPC attest voor te leggen. Ook als je in aanmerking wil komen voor de EPC labelpremie is een EPC attest noodzakelijk. Wil je de bestemming van je gebouw wijzigen, bijvoorbeeld van niet-residentieel naar een residentieel gebouw dan is een nieuw EPC attest nodig, ook al is je vorige nog geldig.
Bij het aankopen van een nieuwe woning neem je gewoon het EPC attest van de vorige eigenaar over als de geldigheidsdatum niet is verstreken.
Bij de aankoop van een nieuwbouwwoning ontvang je een EPC bouw, dit is een onderdeel van de EPB-verslaggeving. Ook bij een renovatie waar je een EPB-specialist onder de arm hebt genomen krijg je een nieuw attest na het uitvoeren van de werken.
Algemene richtlijnen omtrent EPC attest voor een woning of appartement
1. Bij de verkoop van een woning is een (geldig) EPC-attest vereist, opgesteld in of na 2019. Bij verhuur volstaat een geldig EPC-attest.
2. Boete bij ontbrekend of ongeldig EPC-attest: Verkoop of verhuur je een gebouw zonder (geldig) EPC-attest, riskeer je een boete van 500 tot 5.000 euro.
3. Nieuwbouw: Geldigheid EPC bouw - Bij verkoop of verhuur van een nieuwbouwwoning is het EPC bouw vereist, geldig gedurende 10 jaar, zoals het reguliere EPC-attest.
4. EPC renovatieplicht: Vanaf januari 2023 geldt een renovatieplicht voor eigenaren van residentiële gebouwen met een EPC-label E of F. Binnen 5 jaar na overdracht moet het gebouw energetisch gerenoveerd worden, met als doel minstens een EPC-label D te behalen.
Om aan deze verplichting te voldoen, is een geldig EPC-attest vereist. Na renovaties moet het gebouw minstens een EPC-label D behalen.
De optimale EPC-waarde voor een huis is (minder dan) 0, wat resulteert in EPC-label A+ en aangeeft dat de woning meer energie produceert dan verbruikt.
Maar dat is in de praktijk niet evident.
5. EPC-keuring aanvragen en opmaken: Voor de EPC-keuring van een residentieel gebouw is een erkend energiedeskundige type A nodig. Alleen zij kunnen geldige EPC-attesten voor residentiële gebouwen opstellen.
De gemiddelde prijs voor een nieuw EPC-attest varieert tussen 100 en 200 euro. Hoewel er geen wettelijk kader is voor de kosten, kunnen energiedeskundigen hun tarieven vrij bepalen. Om de keuring voordelig uit te voeren, wordt aangeraden verschillende offertes te vergelijken.
Help, je bent je energieprestatiecertificaat kwijt geraakt.
Vraag een ondertekend duplicaat aan bij de energiedeskundige die de EPC keuring heeft uitgevoerd. Weet je niet als er een EPC attest is opgemaakt voor je woning? Neem dan contact op met het Vlaams Energieagentschap, zij zullen na het doorsturen van jouw bewijs van eigendom een attest opsturen. Je hoeft dit nog enkel te laten ondertekenen door de energie expert die het heeft opgesteld om dit te valideren.
Contacteer ons bij De Keurspecialist indien je nog vragen hebt.
Let's connect! We’re here to help.
Send us a message and we’ll be in touch.
Or give us a call today at 0460 25 85 46
All Rights Reserved | De Keurspecialist